A takarítás története, avagy a tisztaság fogalmának fejlődése


Takarítás, karbantartás, tiszta környezet. Vajon ezek a fogalmak miért fontosak számunkra és milyen hatást gyakorolnak ránk, hogyan fejlődtek és változtak tartalmai, jelentései és a velük szemben felállított igények az idő folyamán? A manapság már elég hétköznapinak számító szavak, mint tisztaság, takarítás, karbantartás már elég megszokottan csengenek a mindennapok sokaságának hosszú sorai közt. Bizonyára többünk számára meglepő lenne az az információ, hogy a takarítás, illetve annak megkönnyítésének igénye mindössze az utóbbi 150 évben fejlődött ki teljesen.


A takarítás szakmává válása előtt - amelyet az 1800-as évek közepére becsülnek - már az ókori római korból is találunk feljegyzéseket azzal kapcsolatban, hogy az akkor élő ember, hogy tartotta tisztán a saját környezetét:


„Arról, hogy az ősember takarított-e már, sajnos nem maradtak fenn bizonyítékok, az viszont már történelmileg is alátámasztott tény, hogy a római és az egyiptomi időkben is fontosnak tartották a tisztaságot, a kornak megfelelő higiéniás állapotok értelmében. A rómaiak törvényeket hoztak, hogy megszabadítsák városaikat a hulladéktól és tisztították a ruháikat is.” /kisalfold.hu/


A takarítást, mint szakmát még nem is, de a takarítást, mint Szolgáltatás megjelenését már elég korai időszakra tehetjük. Az alábbi példa rendkívül jól szemlélteti a manapság már igen jól kiépített és működő rendszer alapjainak megjelenését.


Herkules, az első profi takarító

„Herkules mítoszában - időszámításunk előtt 1200 környékén - találkozhattunk először azzal, hogy valaki fizetséget kér takarításért cserébe. Herkules 12 feladatot kapott Eurüsztheusztól és Hérától. Az egyik ezek közül az volt, hogy takarítsa ki Augeiasz istállóját, ami híresen koszos volt.” /kisalfold.hu/


A technológia 😊:

„Herkules az állatokat kihajtotta egy közeli legelőre, majd a két közeli folyó – az Alpheiosz és a Péneiosz – melletti alapzatot áttörve a vizüket az istállóba vezette, hogy sodorjon el minden szennyet. A szennyvizet külön árokban vezette el. Este eltorlaszolta az árkot, visszaterelte az állatokat.” /wikipedia/


Jöhetnek a piszkos anyagiak:

Herkules azt azonban eltitkolta Augeiasz elől, hogy ő épp feladatot teljesített, így nagyvonalúan felajánlotta, hogy egy nap alatt kitakarítja Augeiasz istállóját, ha megkapja cserébe a csorda egy tizedét így a munka elvégeztével jelentkezett is a jutalmáért. Augeiasz közben megtudta, hogy Herkulesnek amúgy is feladata volt kitakarítani az istállót, és megtagadta tőle a jutalmat.”/kisalfold.hu/

Habár a technológia része ennek a történetnek egészen lenyűgöző, manapság már nem kell Herkulesnek lennünk ahhoz, hogy hasonló, illetve remélhetőleg fényezredekkel jobb eredményt érhessünk el.


De mielőtt elérkeznénk a jelenhez, érdekesnek találhatjuk a ma használt gépeink, eszközeink kialakulásának történetét. A mai formák és technológiák mind azt szolgálják, hogy minél gyorsabban és könnyebben elvégezhessünk az adott feladatot, ami ez esetben a tisztaság kialakítása, illetve megőrzése, fenntartása annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat vagy, hogy biztonságban végezhessük a munkánkat. De ez nem mindig volt ennyire egyszerű:


Ha ugrunk egy kicsit az időben, láthatjuk, hogy az 1800-as évek már magukban hordozták az igényesség fejlődését, illetve a polgáriasodás évei előidézték annak szükségességét, hogy az ember saját környezetére is jobban odafigyeljen, sokkal tisztábban tartsa azt.

Az emberek egyre inkább figyeltek a külsejükre, ruházatukra és otthonaikra is. Az 1900-as évek elejére már kialakultak olyan rutinok is, amiket jobb háztartásokban illet minden nap elvégezni – ilyen volt például a portörlés.” /kisalfold.hu/A porszívó születése

Ugyan a porszívó elődeit már 1811-től használták, azok még csak porfújásra voltak alkalmasak. A mai porszívó ősét Hubert Cecil Booth szabadalmaztatta 1901-ben. Nem volt egy kis darab: a szerkezetet lovaskocsin kellett szállítani. Az igényekhez alkalmazkodva 1912-ben jelentek meg az első levegőbeszívással működő elektromos háztartási porszívók. Ekkor már ismerték a csavaróval rendelkező felmosóvödröt is, de a nagy többség még mindig kézzel csavarta a rongyot.

A mai, felgyorsult világban egyre kevesebb az időnk, így kis erőfeszítéssel és gyorsan szeretnénk csillogóvá varázsolni lakásunkat. Eljutottunk az önmagát kicsavaró felmosórongyokig és az önműködő porszívóig. Az internet segítségével pedig akár néhány kattintással rendelhetünk takarítást.” /kisalfold.hu/
Ám az eszközök fejlődésével maga a higiéniás elvárások is fejlődtek. A mi feladatunk az, hogy lépést tartsunk a legmodernebb technológiákkal és olyan eszközökkel álljunk mindenki rendelkezésére, amelyek ezen elvárásoknak maximálisan megfelelnek.


Az Eko-trend mindig is fontosnak tartotta, hogy ne csak az élen, de a jövőben is járjon, így folyamatosan biztosíthatja a legújabb és legpraktikusabb újításokat ügyfelei részére és szinte korát megelőzve olyan technológiákkal és eszközökkel álljon rendelkezésre, amely a tisztaság és karbantartás egy magasabb szintjét képviselik.


Következő Blog posztunkban már a jelen kori takarítási technológiák és eszközök bemutatását olvashatják és általunk bepillantást nyerhetnek Önök is egy kicsit a jövőbe. Kövessetek minket Figyelemmel!

33 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolat

Epo-trend Kft.

6800, Hódmezővásárhely, Szántó Kovács János utca 114.

Mail: info@eko-trend.hu

Tel: +36-30/162-65-44

+36-62/244-726

  • YouTube
  • Facebook
  • Instagram

© 2020 by László-Tóth Enikő. 

Árajánlat kérése
arrow&v
"Eko-trend: A padló karbantartás új korszaka MOST kezdődik!"